Roviště

21.04.2009 21:02
Autor: Misha, duben 2009 
 

Roviště je vcelku hezká sportovní oblast (žula) pár desítek kilometrů od Prahy, snadno dosažitelná autem za nějakých 45 minut, jednoznačně lepší alternativa než Srbsko.

Ovšem pozor – pokud nelezete zrovna jako borci nebo na pohodu aspoň 7-, budete asi nepříjemně překvapení, jak málo jsou některé cesty odjištěné, nebo jak těžké je to, co je v průvodci za pět.

 

Co se týče jištění, stačí skutečně expresky, hodily se nám ale i smyce, když si Luboš vypůjčoval jištění z vedlejší cesty a v některých cestách jde založit i frienda (ovšem je to potřeba tak ve čtyřkách, zbytek je dobře odjištěný(tzn jištění bývá cca 3m od sebe, někdy je vynechaný deslší kus cesty, někdy je hustěji osazeno).

Pro začátek vřele doporučuju sektor Emanovy zahrádky, tam si myslím, že je možné nastoupit do prakticky kterékoli cesty.

 

Co jsem kdy lezla:

 

Emanovy zahrádky

 

Lucie v noci nepije (5)

Babagliding (5+)

Vlastizpytec(5)

Cesta Asociálů (5+)

Fiveka (5 první jištění v osmi metrech !)

Taudy (4,bacha láme se, dojišťovali jsme smykou o kámen)

 

 

Nástup pod Emanovými zahrádkami 

 

 

Babagliding, Mischa jistící

 

Emanovy zahrádky

 

 

El Krakonoš

 

Dlouhé noci (5+, nejkrásnější cesta, co jsem tu lezla, nejtěžší krok 3m nad jištěním)

Malé dny (6+, krásná technická)

Česká (7, madlovačka)

Cesta pro Borynku (6-, hodně technická ke konci silové kroky po poličkách), vyhněte se cestě Babylon!(je to pocházka krásným koutem, ale ten převislý vrch je odporný! A pěkně morálový!)

 

Malé dny, těsně pod těžkým místem

 

 

Dlouhé noci

 

 

Dlouhé noci

 

Babylon

 

 

Česká

 

Krutý Řím

 

Jednoznačně se vyhněte cestám : Kleopatra (5 ale všichni lezci tvrdí, že je to cesta se sedmičkovými kroky!!!) a Srázová ( 6- na skále za 5+ vtipné okno s chytem na stisk, je to pěkně na dlouhého a chytnout to a nastoupat po ničem na oklouzané žule je hnus, jsou tu i hezčí cesty!),zvažte i zda nastoupit do Zapomenuté (6-, vypadá to, že bere, ale to jste vedle jak ta jedle...), Lezitelná je Karavana(5), která ale měla jeden silový krok, který mě potrápil a Zakázaná cesta (koutkem nic moc chyty, první jištění zase docela vysoko, vametali jsme z ní bordel...)


Karavana, krok, který mi nesedl

 

Highlander

 

Nedoporučuju Ketynku(5, rozhodně těžší než za 5)

 

Hřbitovní stěna 

 

Polnice západu 6-(koutkem,krásné chyty dole se to láme, bacha ať nepřizabijete jistuče! Jeden hnusný krok po oblinách hned u jištění, dál snad už v pohodě, zatím jsem to nedolezla :)); bacha na pětky tady v tom sektoru, jsou po oblinách a lehčí je zmíněná 6-, Koridor (5+, nádherná cesta, krásně odjištěná, nené popsaná na skále jsou to borháky nalevo u takového malého stromku, je tam nepříjmený převislý krok, který je třeba přelézt rychle, ale je hned u jištění, takže se to dá, slaňovat je lepší z borháku kousek nad slaňákem, kruh je dost prorezlý, měla jsem z něho docela respekt)

 

Koridor

 

Hranol

pozor je to ŠPATNĚ odjištěné a není tam kde založit! Luboš lezl Myčkárnu(5-), přelezl, ale vypůjčil si dvě jištění z cizí cesty a z mého pohledu jističe to vypadalo, že se dost klepal...

 

Filip, kterého jsme potkali, 1O metrů naD zemí, pořád bez jištění...Tuším Západní sokolík(4) 

 

Zdroj: Link na průvodce na lezci: https://lezec.cz/pruvodcx.php?key=5 

 

 

Diskusní téma: Roviště

Datum: 22.04.2009

Vložil: Nero

Titulek: NICE

Uz sa tesim