Mischa bloguje - Russan

22.01.2012 21:00

 

Dlouhou dobu jsem se odmlčela, nějak nebyl čas psát a před odjezdem to Čech to bylo docela hektické. Každopádně by byla škoda nedotáhnout svůj lezecký deník do konce a ochudit vás o tyhle skvělé oblasti.

Díky tomu, že v prosinci je i v Montpellier celkem chladno, je třeba vybírat na lezení ty nejjižnější stěny. Těch je i v okolních oblastech (Claret, Thaurac, St Jean de Bueges) nemálo, ale naskytla se nám příležitost podívat se do okolí Nîmes, a tak jsme rádi využili toho, že nemusíme do skal stopem, a jeli jsme objevit novou oblast.

Za naši jednodenní návštěvu vylezli jen pár cest, přeci jen jsme byli ve třech, a sluníčko bohužel zapadlo docela brzy. Vybrali jsme si sektor La belle époque, protože nabízel delší linie. Místní specialitou jsou cesty místy naprosto nelogicky začínající v půlce skály. Asi by jinak daly dohromady 40m délku, kdyby se spojily s první délkou jiné lajny.  Nedají se ale moc lézt v kuse, protože dost traverzují.

Další charakteristikou jsou odlezy. Některé cesty jsou opravdu místy docela „engagées“, a mezi jištěními najdete i čtyři metry rozestupy. Ale netvrdím, že všude.

My jsme tomu moc nedali, lezli jsme tři cesty - rozlezovou dvojdélku, kombinaci Mallefougasse 5a + Le grand dièdre 5c (což je dost poctivé 6a/a+ spíše než 5c, pokud člověk cestu nezná, chyty se strašně špatně hledají), Les cavaliers de l´orage 6a (krásné 6a s těžším krokem u prvního jištění, ale klasa sedí), Nouvelle cosmogonie 6b (poctivé 6b s několika boulderovými kroky, které zároveň řádně prověří i vytrvalost a hlavu) a Marius nakonec přihodil ještě do sbírky Musique céleste 6a+, která prý nebyla těžká, ale byly v ní nahoře dlouhé odlezy. My s Élodie jsme ji nestihly, sluníčko bylo bohužel nekompromisní.

Sečteno podtrženo, za návštěvu dle mého názoru Russan rozhodně stojí. Minimálně proto, že je to skutečně překrásné údolí, lemované nádherně čistou říčkou, které je v zimě opravdu „le four“ a vesele se tady dá lézt do půl těla, i když je ve stínu pět stupňů nad nulou. Na příští návštěvu mě popravdě ale mnohem víc láká nedaleké Collias, jenž nabízí taky mnoho cest v mé obtížnosti 6a-b+, a kamarádi Francouzi o něm mluví v samých superlativech.

Mischa

Fotogalerie

 

1. díl seriálu Mischa bloguje - Proč jet na studijní pobyt na jih Francie

2. díl seriálu Mischa bloguje - Thaurac s průvodcem bez průvodce

3. díl seriálu Mischa bloguje - Pourquoi Dentelles? Parce qu´elles sont magnifiques!

4. díl seriálu Mischa bloguje - Horolezecká stěna Grabels

5. díl seriálu Mischa bloguje - Saint Jean de Buèges

6. díl seriálu Mischa bloguje - L´arête ouest, Gorges de la Jonte

7. díl seriálu Mischa bloguje - 3x nej v Orpierre

8.díl seriálu Mischa bloguje - Sainte victoire

9. díl seriálu Mischa bloguje - Pont de Barret

11. díl seriálu Mischa bloguje - Lezení v okolí Montpellier - Claret, St Bauzille, St Guilhelm le désert

12.díl seriálu Mischa bloguje - L´épitaf

13,díl seriálu Mischa bloguje - Nikdy neříkej nikdy aneb návrat do Francie (aspoň na týden)

14.díl seriálu Mischa bloguje: Gorges de la Dourbie a Natural Games v Millau

Diskusní téma: Mischa bloguje - Russan

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.